Haber

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Turkoviç, Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu

Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç, “Güçlü bir Türkiye olmasaydı, Batı Balkanlar kesinlikle barış içinde yaşayamazdı.” dedi. dedim.

Turkoviç, Dışişleri Bakanlığı’nda mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye’nin Batı Balkanlar ile daha güvenli ve güçlü olduğunu belirten Turkoviç, “Türkiye olmadan ne olacağı büyük bir soru işareti çünkü güçlü bir Türkiye olmadan Batı Balkanlar kesinlikle barış içinde yaşayamaz.” dedim.

Turkoviç, Bosna-Hersek’in bir ay önce Avrupa Birliği (AB) adaylık statüsü aldığına değindi.

AB sürecinin kolay ve hızlı olmayacağını dile getiren Turkoviç, “AB’de ortak bir geleceğimiz olacak. Er ya da geç AB ve NATO’da birlikte olacağız.” dedi.

Turkoviç, “Türkiye Cumhuriyeti, Bosna-Hersek’in NATO eylem planına girmesi için büyük destek sağlamıştır.” dedi. terimini kullandı.

Türkiye’den sürekli destek isteyen Turkoviç, Türkiye’nin bölgede son derece değerli bir rol oynadığının altını çizdi.

Turkoviç, “Hem yatırımlar açısından hem de tarihi bağlar açısından şunu belirtmek isterim ki Türkiye’de yaklaşık 5-6 milyon Balkan ve Bosna-Hersek kökenli insan yaşıyor ki bu büyük bir zenginlik. Bu zenginliği asla ihmal etmemeliyiz. ” dedim.

Türkiye, 2021’de Bosna-Hersek’teki en büyük ikinci yatırımcı olacak

Türkiye’nin 2021’de Bosna Hersek’in en büyük ikinci yatırımcısı olduğunu ifade eden Turkoviç, iki ülke arasında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin bu yıl 100’üncü yılını kutladığına işaret eden Turkoviç, “Gelecekte büyük başarılar diliyoruz. Güçlü ve sağlam bir Türkiye bekliyoruz.” dedim.

Bosna Hersek’in AB’deki gelişmelerden büyük ölçüde etkilendiğine işaret eden Turkoviç, “Bosna Hersek’te güçlü bir koalisyon kurulmazsa ya da reformları hakkıyla yerine getiremezsek çok rahat geriye gideriz. Bütün bunlar son derece zor bir siyasi döneme girdiğimizi gösteriyor. Giriyoruz.” sözünü kullandı.

Bakan Turkoviç, ülkesinin Antalya Diplomasi Forumu’na büyük takviye yaptığını belirterek, Balkan ülkeleri bazında bölge barışına değerli katkılar yapıldığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu