Ekonomi

Emtia piyasası zorlu bir çeyreği geride bıraktı

Emtia piyasası, fiyatlamanın zorlaştığı ve satış baskısının yoğun olduğu yılın ilk çeyreğini geride bıraktı. Bu süreçte 4 unsur öne çıktı:

1) Çin’in Kovid-19 tedbirlerini kaldırmasının ardından kontrolsüz vaka sayısı ve Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler emtia piyasasında risk algısını artırdı.

2) ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ağızdan ağza yönlendirmesi ve durgunluk dalgalanmaları piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.

Kakao ve şekerin performansı dikkat çekti

3) Merkez bankalarının “şahin” telaffuzlarıyla emtia piyasasında düşüş eğilimi gözlendi.

4) Küresel bankacılık sorunları ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler de artifakt temelli ayrışmalara yol açmıştır.

Yılın ilk çeyreğinde tarım emtialarındaki dalgalı seyire rağmen kakao ve şekerin performansı dikkat çekti. İlk çeyrekte Intercontinental Exchange’de (ICE) 0,22 dolar ile Kasım 2016’dan bu yana en yüksek seviyesini gören şeker yüzde 9,6, 2.963 dolar ile Ağustos 2016’dan bu yana en yüksek seviyesini gören kakao yüzde 12,8, kahve ise yüzde 12,8 arttı. yüzde 1,9 artarken, pamuk yüzde 0,7 azaldı. kaydedildi.

Analistler, Hindistan’da şeker üretiminin azalacağı tahminlerinin fiyatların artmasına neden olduğunu belirterek, ülkedeki şeker hasadının azalmasının küresel arz sorunlarını tetikleyebileceğinden endişe duyduklarını söylediler. Kakao fiyatları ise Batı Afrika’daki bazı kakao mahsullerinin kalitesiyle ilgili endişelerle desteklendi.

Fildişi Sahili’ndeki bazı kakao ihracatçılarının kakao çekirdeği kıtlığı nedeniyle sözleşmelerinde temerrüde düşmek üzere olduğu haberleriyle de kakao fiyatları yükseldi.

Kahve arttı, buğday azaldı

Brezilya’da hava koşulları kahve fiyatlarını etkiledi.

Ülkede kahve yetiştirilen bölgelerdeki toprak nem oranının 7 yılın en yüksek seviyesine çıktığı haberleriyle birlikte kahve üretim dalgalanmaları arttı ve kahve fiyatları yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 12,6, mısır yüzde 2,7, soya fasulyesi yüzde 1,2 ve pirinç yüzde 6,5 düştü. Buğday, 6,54 dolarla Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Dünya buğday üretim iddialarındaki artış buğday fiyatlarını aşağı yönlü etkilerken, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesi buğday fiyatlarının düşmesinde önemli bir etken olarak ortaya çıktı.

En büyük artış bakırda

Yılın ilk çeyreğinde ana metallerde keskin hareketlerin hakim olduğu yüksek dalga boyuna sahip bir seyir ön plana çıktı. Bu dönemde tezgah üstü piyasada bakır yüzde 6,8, alüminyum yüzde 1,3 değer kazandı. Avrupa Birliği (AB), Avrupa Kritik Hammaddeler Yasasında bakır ve nikeli stratejik metaller olarak belirlemiştir. AB’nin bu kararı bakıra olumlu yansırken, nikelde ilk çeyrekte yüzde 23,3’lük düşüş kaydedilirken; kurşun yüzde 8,9 ve çinko yüzde 2,7 düştü. Konut teşvikleri, özellikle Çin’in katı Covid-19 kısıtlamalarını hafifletmesi nedeniyle bakır talebini artırdı. Bakır arzına ilişkin endişeler de gündeme geldi.

Enerji emtiaları sert düştü

Enerji emtiaları yılın ilk çeyreğinde keskin bir düşüş yaşadı. Bu dönemde Brent petrol yüzde 5,3, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz ise yüzde 50,5 geriledi. Yılın ilk çeyreğinde doğal gaz, Mayıs 2021 itibarıyla ilk kez 2 doların altını gördü. Elektrik fiyatlarındaki düşüş de ilk çeyrekte alüminyum talebini artırdı. Analistlere göre, “Fransa merkezli alüminyum izabe tesisi Aluminium Dunkerque’nin enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte üretimini tam kapasiteye çıkardığı” haberi, alüminyum sektöründeki hareketliliğe ilişkin olumlu bir gelişme olarak algılandı.

haber-vezirkopru.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu