Haber

İran ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Ramazan ayındaki görüşmelerini değerlendirdi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 7 yıl sonra Tahran-Riyad ortasında ilişkilerin yeniden kurulması ve Ramazan ayındaki görüşmelerine ilişkin son gelişmeleri ele aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Suudi mevkidaşı bin Ferhan ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede iki bakan, Tahran-Riyad ortasında 7 yıl aradan sonra yeniden bağlantıların kurulması ve Ramazan ayındaki görüşmelerine ilişkin son gelişmeleri ele aldı.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

2 Ocak 2016’da Suudi Arabistan’da Şii din adamı Nimr al-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edildi.

İnfazlara tepki gösteren İranlı yetkililerin yaptığı açıklamaların ardından İran’da göstericiler tarafından Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluk binaları ateşe verildi.

Yemen’de Mart 2015’te başlayan kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesildi.

İranlı ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021’de Bağdat’ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya geldi ve ardından Irak ve Umman’ın arabuluculuğunda görüşmeler devam etti.

Riyad ve Tahran, 7 yıllık aradan sonra 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililer aracılığıyla iki ay içinde diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşma kapsamında, süreci yürütmek ve detayları netleştirmek için iki ülke dışişleri bakanlarının yakında görüneceği belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Suudi mevkidaşı bin Ferhan da 23 Mart’ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve iki bakanın büyükelçilik ve konsolosluklarının yeniden açılması konusunda koordinasyon sağlamak üzere yakında bir araya gelme konusunda mutabık kaldıkları duyurulmuştu.

kozluk-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu