Haber

Türkiye’de Elektronik Seçim Sisteminin Hazırlıkları Başladı

ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılan elektronik seçim sistemi için Türkiye’de de hazırlıklara başlandı. YSK Lideri Ahmet Yener, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin ardından harekete geçileceğini belirtti.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Elektronik seçim sistemine geçiş için öncelikle yasal düzenleme gerekmektedir. Bunun için mecliste kümelenen siyasi partilerin temsilcileriyle toplantılar yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenleme yapılırsa elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.

SİSTEMİ KULLANAN ÜLKELER İNCELENECEK

TRT Haber’in edindiği bilgiye göre Yener, elektronik seçim sisteminde iyi bir noktada bulunan Estonya’nın dikkate alınabileceğini düşünüyor. Estonya’nın yanı sıra sistemi kullanan bazı ülkeler de gündemde.

KABUL OLURSA OYLAR E-DEVLETTEN OYLANACAK

Teknik altyapıyı mühendislerle birlikte inceledikten sonra rota çizileceğini belirten Yener, seçimlerin e-Devlet üzerinden de yapılabileceğini vurguladı.

YURTDIŞI SEÇMENLER İÇİN İLK MUAYENE YAPILABİLİR

Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceği konusunda bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine dikkat çekerek; İlk etapta yabancı seçmenlerin bu sistemde oy kullanma seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi. Elektronik oylama sistemine geçilmesi durumunda Türkiye büyük bir mali yükten kurtulacaktır. Ayrıca yeni sistem seçmen için büyük kolaylık sağlayacak.

habertonya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu