Ekonomi

Çit bitkisi olarak dikilen şifalı bitki ‘Hünnap’ gelir kaynağı oldu

Çit bitkisi olarak dikilen şifalı bitki “hünnap” gelir kaynağı oldu

MERSİN – Mersin’de dallarının dikenli olması nedeniyle yabani hayvanlara karşı çit olarak dikilen ve aynı zamanda şifa kaynağı olan ‘Hünnap’, bazı üreticiler için gelir kaynağı haline geldi. Kilogramı 40 ila 50 TL arasında satılan hünnapın obeziteden kemiklerin güçlenmesine kadar pek çok faydası olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de Çin hurması olarak bilinen “hünnap” meyvesi, birçok ürünün yetiştiği Mersin’de özellikle bahçe kenarlarına çit bitkisi olarak dikiliyor. Bazı kısımları dikenli olduğu için yabani hayvanların içeri girmesine engel olan ağacın meyveleri şifa kaynağı olarak biliniyor. Elma ile armut arası bir tada sahip olan lezzetli meyve, kemikleri güçlendirerek kilo almayı önler. Kan dolaşımını hızlandıran ve uykusuzluğa iyi gelen meyve, bazı üreticiler için de gelir kaynağı haline geldi. Kilogramı 40-50 TL’ye satılan 4-5 yaşındaki hünnap ağacının yaklaşık 50-60 kilo meyve vermesi, üreticiye ek gelir kaynağı oluyor. Meyveyi tadan vatandaşlar, enfes bir tada sahip olduğunu söylüyor.

Emekli olduktan sonra çiftçiliğe başlayan Faziletli Mahallesi’nden Yunus Söner, bahçelerinin kenarlarına hünnap ekti. Meyve vermeye başlayan ağaçları hasat eden Söner, “Hünnap ağaçlarını dikenli olduğu için bahçelerimize çit olarak diktik. Artık ürün vermeye başladı ve değerli hale geldi. Sağlık açısından birçok faydası var. Bağışıklık sisteminden kolesterole, kabızlıktan obeziteye kadar pek çok faydası var. 10’dan fazla ağacımız var.” “Bu yıl hem verim hem de kalite iyi. Fiyatlar da iyi. Fiyatı 40-50 TL civarında. Genç bir ağaç 50-60 kilo meyve veriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu