Sağlık

Sağlıklı Olduğunu Düşünerek Tükettiğiniz Bazı Yiyeceklerin Hiç de Masum Olmadıklarını Öğrenmeye Hazır mısınız?

Birçok insan kilo vermek, fit kalabilmek ya da sağlıklı bir ömür tercih ettiği için kimi özel beslenme rutinleri uyguluyor. Bu rutinlerde çoklukla şeker üzere sıhhate ziyan verdiği düşünülen besinler yerini tutabilecek besinler alınıyor. Lakin sağlıklı üzere görünen tüm yiyecekler aslında pek de pak değil. İşte uzmanların açıklamalarından derlediğimiz sağlıklı görünen o ziyanlı yiyeceklerin listesi…

1. Glutensiz Yiyecekler

Gluten konusu son vakitlerde epeyce konuşulur hale geldi. Çölyak hastalarının tükettiği vakit bünyesine ziyan veren bu yiyecek için hayli olumsuz yorumlar yapılıyor. Fakat ‘glutensiz’ demek sağlıklı demek değildir. Hatta işlenmiş glutensiz yiyecek ve tatlılar daha fazla kalori ve ek şeker içerebiliyor. Glutensiz besinlerde protein, lif, birtakım vitamin ve mineraller daha düşük olduğu için şayet bir sıhhat sıkıntınız yoksa tüketmeniz öneriliyor.

2. Az yağlı ve yağsız besinler

Spor yapanların en çok dikkat ettiği sıkıntılardan bir tanesi olan yağlı ve yağsız besin tüketimi sıkça yanlış uygulanıyor. Spor yapan şahıslar büsbütün yağsız beslenmelidir ya da yağsız beslenirsek kilo veririz, üzere bir durum yok. Yağ insan bedeni için gereklidir. Alınan ölçü ve yağ çeşidi değerlidir.

3. Granola ve granola barlar

Sosyal medya pazarlamaları ile epeyce tanınan hale gelen granolalar sandığınız üzere temiz yiyecekler olmayabilir. Granola ve granola barların besin bedeli yüksek olsa da çok ölçüde ek şeker içerirler ve kalorileri çok yüksektir.

4. Meyveli yoğurtlar

Meyveli yoğurtlar eğlenceli bir diyet yiyeceği değildir. Yüksek ölçüde şeker, tatlandırıcı, renklendirici üzere bir çok kimyasallar içerirler. Kalorileri çok yüksektir. Bunun yerine sade yoğurda taze meyve ekleyebilirsiniz.

5. Proteinli sütler ve barlar

Protein içeriğinin yüksek olduğunu düşünerek bu eserlerin sağlıklı olduğunu düşünmek yanlış olur. Bu eserler birçok yapay tatlandırıcı, renklendirici kimyasal husus içerir. Şayet protein gereksiniminiz varsa et, süt, yumurta, baklagillerden protein almanız önerilir.

6. Karışık çerez

Yoğun günlük hayat içerisinde orta öğünlerde tükettiğiniz kuruyemişler saf yiyecekler değildir. Uzmanlara nazaran, içerisinde şekerle kaplanmış kesimler, susam, trans yağ içeren yemişler sıhhate ziyan verebiliyor.

7. Besleyici içecekler

Vitaminli olduğu söylenen meyve suları üzere içecekler sağlıklı değildir. Uzmanlara nazaran içerisindeki tatlandırıcılar metabolizmayı yavaşlatıyor ve kiloya sebep oluyor.

8. Donmuş yiyecekler

Marketlerde donmuş bezelye, havuç, ıspanak ve hatta soğan bile bulabilirsiniz. Lakin bunlar uzmanlara nazaran sodyum içerir. Kalorisi düşük diye tercih edilir lakin birebir vakitte besin bedeli de düşüktür.

9. Smoothie’ler

Sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğiniz smoothie’ler bir cheeseburgerden daha fazla kalori içeriyor, desek inanır mıydınız? Ne yazık ki, meskende bile yapsanız şeker oranından kurtulamıyorsunuz…

10. Kuruyemiş ezmeleri

Fındık ve fıstık üzere ezmeleri çok seviyorsanız bu sizin için makûs bir haber. Fakat içeriğindeki trans yağa dikkat edin. Emniyetli markalardan alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu