Yaşam

Usta Yönetmenlerin İlk Filmleri Arasından Seçilmiş Muhteşem Filmler

Bir yönetmenin ilk filmi, bir yazarın ilk kitabı hakkındadır. Çok fazla cesaret ve inanılmaz bir çaba gerektirir. Bu ilk sinemalar çoğu zaman gözden kaçsa da, büyük yönetmenlerin attığı bu ilk adımlar, çoğu zaman orijinal ve benzersiz sanatsal vizyonlarının ilk ışıklarını içerir.

Bu liste, birçok büyük yönetmenin ilham verici yolculuklarının başında yer alan sinemalardan özenle seçilmiş bir seçki içeriyor. ?

Kaynak: Sinemalarla ilgili bilgiler IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

22. Önce Ben Ararım, 1967

imdb: 6.6

Özet: Katolik bir New Yorklu bir kıza aşık olur ve onunla evlenmek ister ama onun geçmişini kabullenmekte zorlanır.

oyuncular: Harvey Keitel, Zina Bethune, Anne Collette

Müdür: Martin Scorsese

21. Şişe Roketi, 1996

imdb: 6.9

Özet : Akıl hastanesinden çıkan Anthony, arkadaşı Dignan ve komşusu Bob ile bir çete kurar. Ufak tefek suçlarla yollarını bulmaya çalışırlar, ancak görünüşte kolay olan bir soygun planladıkları gibi gitmez.

oyuncular: Luke Wilson, Owen Wilson, Ned Dowd

Müdür: wes anderson

20. Tuğla, 2005

imdb: 7.2

Özet: Eski kız arkadaşının ortadan kaybolmasının ardından liseli bir genç olayı araştırmaya başlar ve olayların arkasında çok farklı bir şeyler olduğunu anlar.

oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Lukas Haas, Emilie de Ravin

Müdür: Ryan Johnson

19. Köpek Dişi, 2009

imdb: 7.2

Özet : Şehrin dışında izole bir bölgede yaşayan aile kendini dış dünyaya kapatmıştır. Yunan çift, çocukları için başka bir gezegende çok düzenli olabilecek izole bir hayat yarattı. Konutun etrafı çitle çevrilidir ve çocuklar bu çitin dışına asla çıkamazlar. Tüm eğitimlerini yurtta alan üç gencin dış dünya ile hiçbir teması yoktur. Ailenin geçimini sağlamak için hayata müdahale eden sadece evin babasıdır.

oyuncular: Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia

Müdür: Yorgos Lantimos

18. Kalıtsal, 2018

imdb: 7.3

Özet : Graham ailesinin en yaşlı üyesi olan büyükanne Ellen’ın vefatından sonraki gizemli kızı Annie, soy ağacının uğursuz ve korkunç ayrıntılarını keşfetmeye başlar. Ailenin geri kalanı uğursuz olaylar yaşıyor ve onlara miras kalan bu lanetten kurtulmaya çalışırken, kaçınılmaz sona yaklaştıklarını fark ediyorlar.

oyuncular: Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne

Müdür: Ari Aster

17. Pi, 1998

imdb: 7.3

Özet : Bir matematik dehası olan Max, problemli bir kişiliğe sahiptir ve muhtemelen insan hayatındaki en değerli buluşa ulaşmak üzeredir. Son on yılda doğanın bir kodlama sistemine sahip olduğunu keşfetmiş, ancak bunu deşifre edememiştir. Her şey tek bir sonuca götürür.

oyuncular: Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman

Müdür: Darren Aronofsky

16. Kalamar ve Balina, 2005

imdb: 7.3

Özet : Başarılı bir akademisyen ve yazar olan Bernard’ın hayatı, karısı Joan’ın onun yazarlık yeteneğini keşfetmesiyle alt üst olur. Çiftin boşanma kararı, Berkman ailesinin genç üyeleri Frank ve Walt’ın hayatını alt üst edecektir.

oyuncular: Owen Kline, Jeff Daniels, Laura Linney

Müdür: Nuh Baumbach

15. Yalnız Kaldım, 1998

imdb: 7.3

Özet : Hayatı pek iyi gitmeyen bir kasap, cezaevinden yeni çıkmış ve yeni bir başlangıç ​​yapmak istemektedir. Zihinsel engelli kızını bir akıl hastanesine yatırdıktan sonra hamile kız arkadaşı ve annesiyle birlikte Lille’e taşınır. Sevgilisini sevmemektedir ama sevgilisi ona yeni bir kasap dükkanı açacağına söz vermiştir. Kısa bir süre sonra hanımın kendisine saçma sapan şeyler söylediğini anlar ve yanından ayrılır. Tekrar Paris’e dönüp kızını bulmaya karar verir. Yanındaki tek şey silahı ve yola düşüyor.

oyuncular: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Frankie Pain

Müdür: Gaspar Noe

14. Silgi Kafa, 1977

imdb: 7.3

Özet : Spencer, ortağı Mary’nin eski bir ilişkisi sırasında hamile olduğunu öğrendiğinde, onu kendi küçük evine getirir. Mutant, sürüngen bir yaratık doğuran Mary buradaki konuttan kaçtığında Spencer konutta bebek, radyatörün arkasında hayali bir sahnede gördüğü kadın ve baştan çıkarmaya çalışan komşusuyla baş başa kalır. o.

oyuncular: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Müdür: Steven Spielberg

13. Mayıs Belası, 1999

imdb: 7.4

Özet: Film, yurt dışına çıkan ve başarılı bir yönetmen olan Muzaffer’in köye, babasının evine dönmesinin ve ardından çocukluğunun saflığına yolculuk hikayesini anlatıyor.

oyuncular: Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan

Müdür: Nuri Bilge Ceylan

12. Vahşi Olmanın Günleri, 1990

imdb: 7.4

Özet : Yuddy, kadınları baştan çıkaran ve onları suçluluk duymadan terk eden Hong Konglu güzel bir kadın avcısıdır. Onu büyüten kadının annesi olmadığını öğrenince gözü güzel bir katip kızdadır.

oyuncular: Leslie Cheung, Maggie Cheung, Andy Lau

Müdür: Kar-Wai Wong

11. Nefessiz, 1960

imdb: 7.7

Özet : Michel, Marsilya’da bir araba çalar ve yolda bir polisi öldürür. Paris’teki Champ Elysees’de, New York Harold Tribune gazetesinde stajyer olan Patricia’yı bulur. Daha önce birkaç kez birlikte oldular. Michel polis tarafından aranırken eski arkadaşlarıyla buluşup Roma’ya gidecek parayı bulmaya çalışır ama ikisi de duygularından emin olamaz.

oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Van Doude

Müdür: Jean Luc Godard

10. Temmuz 2000’de

imdb: 7.7

Özet : Daniel, öğrencilerinin onunla dalga geçtiği kendi küçük dünyasında herkes tarafından kolayca ciddiye alınan, yalnız, genç bir öğretmendir. Daniel’in talihsiz talihi, Juli ile tanıştığında değişir. Juli, ilk görüşte aşık olduğu Daniel’in talihini görmüş ve Daniel’i çok kısa sürede hayatının aşkını bulacağına ikna etmiştir. Ne yazık ki işler Juli’nin planladığı gibi gitmez ve Daniel bir Türk kızı olan Melek’e aşık olur. Daniel, Melek’ten sonra gerçek aşkı bulmak için İstanbul’a gitmeye karar verir.

oyuncular: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul, Mehmet Kurtuluş

Müdür: Fatih Akın

9. Eski Makine, 2014

imdb: 7.7

Özet : Caleb, dünyanın önde gelen internet şirketlerinden biri için çalışan bir yazılım geliştiricisidir. Bir gün bir iç yarışmayı kazanır. Ödül olarak dağlarda yalnız yaşayan şirketin CEO’su bir haftalığına ormana konuk olur ama Caleb’in bilmediği bir şey daha vardır. Bu ziyaret sırasında, dünyanın tamamlanmış ilk yapay zeka robotu olan Ava ile bir ilişki kurmak için bir deneye katılması gerekecek.

oyuncular: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

Müdür: Alex Garland

8. Defol, 2017

imdb: 7.7

Özet : Chris Washington, kız arkadaşı Rose Armitage ile mesafeli bir ilişkisi olan bir gençtir. Bir gün Rose, Chris’i hafta sonu kaçamağı için ailesinin evine davet eder. Rose’un annesi Missy ve babası Dean de onlara katılır. Chris, Rose’un ailesinden gelen olumlu tepkiye ilk başta şaşırsa da tüyleri diken diken olur. Çünkü dönem gereği beyaz ile siyahi arasındaki bağ sıcak karşılanmıyor. Bu durum kafasını karıştırırken diğer yandan siyahilerin konutta birer birer ortadan kaybolduğunu öğrenmesi onu gerçeklerle bir bilinmezliğe itecek ve gerçeklerle yüzleştirecektir.

oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford

Müdür: Jordan Peele

7. John Malkovich Olmak, 1999

imdb: 7.7

Özet : Craig yolun sonunda. Yetenekli bir sokak kuklacısı olmasına rağmen hiç para kazanamaz. Bir evcil hayvan dükkanında çalışan ve işini özel hayatına da taşıyan Craig ile eşi Lotte’nin ilişkisi pek iç açıcı değildir. Acil ihtiyaç nedeniyle bir şirkette dosyalama memuru olarak çalışmaya başlayan Craig, Maxine adında bir bayana aşık olur. Maxine’in pek ciddiye almadığı Craig, odasında çalışırken dolabın arkasına düşen bir belgeyi almak için dolabı çeker ve küçük, kapalı bir kapıyla karşılaşır. Kapıdan merakla giren Craig, John Malkovich oluyor.

oyuncular: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener

Müdür: Spike Jonze

6. Sarmaşık, 2015

imdb: 7.9

Özet : Bir armatör iflas eder ve o sırada gemide bulunan mürettebatı gemide mahsur kalır. Çünkü deniz hukuku gereği gemide kalmak zorundalar ve hiçbir yere hareket edemiyorlar. 5 denizci ve bir kaptandan oluşan mürettebat, bu huzursuz bekleyişte hiyerarşik bir güce sahip olacaktır.

oyuncular: Az Sarıbacak, Hakan Karsak, Kadir Çermik

Müdür: Tolga Karaçelik

5. Çeneler, 1975

imdb: 8.1

Özet : Küçük bir sahil kasabasının tek geçim kaynağı yaz aylarında beldeye tatil için gelen turistlerin bıraktıkları paradır. Bu kasabanın belediye başkanı, kasabanın kıyısında bir kızın köpekbalığı tarafından öldürülmesini örtbas etmeye çalışır, ancak küçük bir çocuk herkesin önünde köpekbalığı tarafından öldürülünce yakalayana ödül verileceği duyurulur.

oyuncular: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Müdür: Steven Spielberg

4. Masumiyet, 1997

imdb: 8.1

Özet : Töre cinayeti suçundan hapisten çıkan Yusuf’un artık amaçsız bir hayatı vardır. Bekir ve Uğur’la yolları bir pansiyon köşesinde kesiştikten sonra hikayedeki tüm insanların hayatını derinden sarsan olaylar yaşanacak, herkes kendi masumiyetinin peşinden gidecek ve bu seçimler hepsinde derin yaralar açacaktır.

oyuncular: İnanç Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora

Müdür: Zeki Demirkubuz

3. Rezervuar Köpekleri, 1992

imdb: 8.3

Özet : Bir kümes arızalı, kuyumcuyu soyarlar. Polis peşlerinden o kadar hızlı koşar ki aralarında bir muhbir olduğundan şüphelenirler.

oyuncular: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen

Müdür: Quentin Tarantino

2. Hatıra, 2000

imdb: 8.4

Özet : Leonard Shelby gösterişli takım elbiseleri giyiyor, son teknoloji bir Jaguar kullanıyor ve ucuz, bilinmeyen motellerde kalıyor ve her zaman nakit ödüyor. Başarılı bir iş adamına benziyor ama Leonard’ın tek işi karısına tecavüz edip öldüren adamdan intikam almak. Katilin belirlenmesinde büyük bir zorlukla karşılaşır. Leonard’ın nadir görülen, tedavi edilemez bir hafıza kaybı bozukluğu var. Leonard 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye ve neden gittiğini bilmiyor.

oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Müdür: Christopher Nolan

1. Se7en, 1995

imdb: 8.6

Özet : Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi teknikleri ile öldürür. Hristiyan inancına göre yedi ölümcül günah kibir, açgözlülük, şehvet, kıskançlık, oburluk, yıkıcılık ve tembelliktir.

oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

Müdür: David Fincher

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu