Ekonomi

Macron ECB’yi odağını enflasyonun ötesine genişletmeye çağırıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ekonomik görev alanını yalnızca enflasyonu kontrol etmenin ötesine genişletme çağrısında bulundu. Perşembe günü Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Macron, ECB’nin karbondan arındırma hedefini de göz önünde bulundurmasını önererek merkez bankasının geleneksel odak noktasından bir kaymaya işaret etti.

Macron’un açıklamaları, ECB’nin 2021 yılında yaptığı ve simetrik %2 enflasyon hedefine geçişi ve politika formülasyonunda iklim değişikliğinin de dikkate alınmasını içeren stratejik gözden geçirmesini yansıtıyor. Bununla birlikte, Fransa Cumhurbaşkanı’nın yorumları, yatırımcıların zaman içinde daha yüksek enflasyon veya merkez bankalarının uzun süreli yüksek politika faizleri olasılığıyla boğuştuğu tahvil piyasasındaki endişelerle yankılanabilir.

ECB’nin Euro Bölgesi’ndeki durgun büyümeye rağmen Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması beklenirken, Macron’un önerisi ABD Merkez Bankası’nın güçlü ABD büyümesi ve kalıcı enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmekte tereddüt ettiği bir dönemde geldi.

ECB’nin temel tüzüğü, özellikle de Avrupa Birliği’nin İşleyişine Dair Antlaşma’nın 127. Maddesi, ECB’nin birincil hedefinin fiyat istikrarı olmakla birlikte, Birliğin hedeflerine ulaşmak için Birlik içindeki genel ekonomi politikalarını da desteklediğini belirtmektedir. Bu madde tarihsel olarak ECB’nin yaklaşımına esneklik sağlamıştır.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ECB’nin faiz indirimlerinin bütçe konsolidasyonu için elverişli olduğunu vurgulayarak Macron’un tutumuna destek verdi. Macron’un tutumu, Euro borç krizi ve sonrasındaki politika değişikliklerinden bu yana tartışma konusu olan ECB’nin rolü ve “ikincil yetkisinin” yorumlanmasına ilişkin tartışmayı da yeniden açıyor.

Tahvil yatırımcıları, özellikle nominal ABD Hazine ve Avrupa devlet tahvili getirileri geçen sonbaharda piyasalar için endişe verici olan seviyelere yaklaşırken, Macron’un genişletilmiş bir ECB yetkisi için bastırmasını tedirgin edici bulabilir. Bu gelişme, küresel enflasyon beklentileri ve jeopolitik endişelerle birleştiğinde, tahvil yatırımcısının sinirlerini gergin tutması muhtemel.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

menemen-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu